BiodiversVan Zijl BVDe Bloemenkampen HoveniersserviceGN Rubbertracks BVDe Schans BVHeicomExclutonLeeg
LeegMBI GeosteenStierman De LeeuwKraakman Perfors BV

Nieuws

  • Eet- en koopgedrag weinig veranderd door corona

    Besteden Nederlanders tijdens de coronamaatregelen meer aandacht aan hun gezondheid? Of zwichten ze voor ongezonde verleidingen thuis? Uit onderzoek van het voedingscentrum blijkt dat er kleine veranderingen zijn in ons eet- en koopgedrag.

  • Stand van zaken aangifteplichtige dierziekten in de veehouderij

    Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft de Tweede Kamer een update gestuurd over de stand van zaken met betrekking tot een aantal aangifteplichtige dierziekten. In dit kader zijn afgelopen week ook maatregelen getroffen om commercieel gehouden pluimvee te beschermen tegen de hoogpathogene variant van vogelgriep.

  • Bescherm de weidevogel

    Weidevogels zoals de grutto horen thuis in het Nederlandse landschap, maar het gaat slecht met de weidevogels. Een belangrijkste oorzaak is de intensivering van de landbouw. Boeren die bijdragen aan een hogere biodiversiteit, zouden beloond moeten worden, stelt Anne van Doorn.

  • Snelle diagnose van nieuwe dierziekten

    Met een snelle diagnose van besmettelijke dierziekten kun je uitbraken voorkomen. Om de veroorzaker van nieuwe dierziekten snel te kunnen vaststellen is door Wageningse onderzoekers een diagnostische procedure ontwikkeld.

  • Maak grijs groener: maatregelen voor versterken biodiversiteit

    Nederlanders vinden biodiversiteit belangrijk. Maar toch weten veel Nederlanders niet precies wat het is of hoe ze kunnen helpen biodiversiteit te versterken. De campagne Maak grijs groener biedt handvatten.

  • We eten opnieuw meer vlees

    De hoeveelheid vlees en vleeswaren die we in Nederland consumeren is in 2019 opnieuw gestegen. In 2018 werd ook al een stijging in de vleesconsumptie geconstateerd. Het is voor het eerst sinds de jaren 2005-2009 dat er sprake is van een meerjarige stijging.

  • Praktische kennis voor een groene en gezonde wijk

    Steden moeten bij het ontwerp en herinrichting van wijken meer rekening houden met maatschappelijke opgaven als gezondheid, wateroverlast, droogte en hittestress. Groen in de stad zorgt voor een gezonde leefomgeving. Maar hoe doe je dat?

  • Zorgen over giftigheid van pesticiden

    Er is een groeiende groep burgers die zich zorgen maakt over het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Hoogleraar Violette Geissen vindt dat het toelatingsbeleid beter kan: meer gebaseerd op recent toxicologisch onderzoek.

  • Organische stof toevoegen na de teelt van maïs

    Het onderzaaien of het nazaaien van een vanggewas is verplicht op zand en lössgrond. Dit vanggewas vangt stikstof weg die overblijft na de teelt van snijmaïs uit de bovenste bodemlaag en draagt op deze manier bij aan schoon grond- en oppervlaktewater in de regio. Naast het wegvangen van stikstof draagt een groenbemester ook bij aan het toevoegen en beschermen van organische stof. In dit artikel richten wij ons op het toevoegen van organische stof (koolstof) aan de bodem zonder dat dit nadelige consequenties hoeft te hebben op de kwaliteit van water.

  • Diergezondheid meten in melk

    In melk zitten bacteriën, afweercellen of huidcellen van het lacterende dier. De samenstelling van die cellen in de melk wordt beïnvloed door hygiëne, melktechniek en diergezondheid. Melkonderzoek kan gezondheidsproblemen van de koe aan het licht brengen.

meer nieuws