BiodiversVan Zijl BVDe Bloemenkampen HoveniersserviceGN Rubbertracks BVDe Schans BVHeicomExclutonLeeg
LeegMBI GeosteenStierman De LeeuwKraakman Perfors BV

Nieuws

  • Groen Kennisnet beperkt bereikbaar

    Op 15 oktober presenteren we ons geheel vernieuwde platform. Omdat we technisch het een en ander omzetten op donderdag 14 oktober, kan het zijn dat onze website dan minder goed bereikbaar is dan u van ons gewend bent. De leermodules zoals de beeldenbank blijven gewoon beschikbaar.

  • Nederlandse fruitteelt wordt bedreigd door schildwants

    De bruingemarmerde schildwants is sinds 2018 een gevaar voor de fruitteelt in Nederland. Dit insect van 1,5cm groot maakte vijf jaar geleden zijn opmars. Wat kan je als fruitteler hier tegen doen?

  • Strengere regels om aantal stalbranden en dierlijke slachtoffers te verminderen

    Landbouwminister Schouten stelt een pakket aan maatregelen voor om het aantal stalbranden en dierlijke slachtoffers in Nederland terug te dringen. De meeste dierlijke slachtoffers vallen, voor zover de oorzaak bekend is, bij branden veroorzaakt door gebrekkige elektra. Daarom worden jaarlijkse visuele keuringen van elektra voor álle stallen verplicht.

  • Hoe winnen we de strijd tegen afval op zee?

    De strijd om het afval in de Noordzee tegen te gaan, is al jaren in volle gang. Helaas komt er elk jaar afval bij dat vanuit ons land door rivieren wordt aangevoerd of dat door strandbezoekers wordt achtergelaten. Daarnaast belandt er afval van de scheepsvaart in onze zee. Hoe ziet de strijd tegen afval eruit?

  • ‘We moeten leren samenleven met de wolf’

    De wolf is terug in Nederland. Het dier heeft de afgelopen jaren Nederland als doortrekplaats ontdekt en een aantal dieren heeft besloten om zich hier te vestigen. ‘Het is een unieke situatie’, zo vertelt onderzoeker Hugh Jansman. ‘Nooit eerder vestigde de wolf zich in een land met zo’n hoge mens- en veedichtheid.’ In een rapport dat op 6 oktober verscheen staan alle feiten beschreven.

  • Biodiversiteit in boerensloot blijft achter

    Veertig jaar investeren in de Nederlandse zoete wateren heeft geleid tot een verbetering van de aquatische biodiversiteit. Volgens ecoloog Ralf Verdonschot blijft die verbetering achter in agrarisch gebied. “Wil je de biodiversiteit in de sloten verbeteren, dan moet je toe naar een andere vorm van landbouw.”

  • Uitnodiging Groen Kennisnet: Samen verspreiden we kennis

    Team Groen Kennisnet is achter de schermen druk bezig met het leggen van de laaste hand aan onze gloednieuwe website. Op 15 oktober neemt Gastheer Rikus Marring je tijdens het event mee in de vernieuwingen en veranderingen van het nieuwe Groen Kennisnet.

  • WHO benadrukt belang van groen voor mentale gezondheid

    Groen is belangrijk voor je mentale gezondheid. Met de toenemende verstedelijking hebben stadsbewoners minder toegang tot groen. Tegelijk is in de afgelopen 15 jaar het aantal Europeanen met mentale problemen met 16% toegenomen. Dat is een punt van zorg. Sjerp de Vries, onderzoeker bij Wageningen Environmental Research, is voorzitter van een werkgroep in het EKLIPSE-project die keek naar de relatie tussen groen en mentaal welzijn. Het onderzoek leidde tot een uitgave van de Wereldgezondheidsorganisatie (World Health Organization, WHO).

  • Boeren & data: biedt digitaliseringsvisie dé uitkomst?

    Er zijn meer dan twintig platforms voor precisielandbouw en er bestaat nog geen regelgeving of handvatten vanuit de overheid. De recentelijke Kamervragen over de inzet van big data binnen de landbouw zijn door het ministerie van LNV (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) beantwoord. Uit deze antwoorden blijkt dat er nog veel knelpunten zijn en de overstap voor boeren allesbehalve soepel verloopt. Op het gebied van big data en de verschillende softwarepakketten is nog veel winst te behalen.

  • Wat zijn de valkuilen bij je bedrijfsovername?

    Bij de overname van een agrarisch familiebedrijf sta je voor grote financiële, juridische, fiscale en sociaal-emotionele uitdagingen. Zowel bedrijfsoverdragers, bedrijfsovernemers, maar ook de familie staat voor grote en ongelooflijk lastige beslissingen. Het maken van een rendabel bedrijfsmodel lukt vaak wel. Veel moeilijker is het sociaal-emotionele deel. Niet voor niets is het gezegde "met familie moet je wandelen, maar niet handelen".

meer nieuws